30 aprilie 2013

Arta poate fi in toate...

O intamplare nefericita m-a adus sa va scriu aceste idei, care simt ca trebuie spuse, poate deja le stiti sau va ganditi la ele. Arta de a iti face munca, meseria sau lucrul pentru care esti sau nu platit. Nu de putine ori te intalnesti cu vanzatoare care isi fac meseria in scarba, te repezesc, te insulta, iti spun in fata ca daca ar avea clienti ca tine ar da magazinul faliment si lista poate continua cu multe alte exemple. Dar am intalnit si vanzatoare care isi faceau meseria atat de bine, chiar daca erau platite prost. Am ales aceasta meserie ca exemplu  pentru ca am lucrat in domeniu un an si jumatate, deci pot spune ca m-am intalnit cu tot felul de clienti, magazinul fiind mare. Nu conta cat costa produsul, nu conta daca cumpara sau nu, nu conta daca esti obosita sau tocmai a murit cineva drag, eram acolo sa ii servesc si imi facea placere. La un moment dat, cineva chiar a vrut sa imi strecoare bani in buzunar pentru ca il ajutasem cu un articol venit la schimbat, dreptul lui ca si client. Normal ca am refuzat si stiam ca ideea aceasta a "tatuat" multe persoane din tara..."Da bani, daca vrei sa se rezolve ceva!" Nu eram suparata pe el, ci intelegeam ca face acest gest pentru ca in alte parti dadea roade. Eu priveam meseria altfel, iar un client multumit ma facea sa ma duc bucuroasa acasa, stiam ca nu e o zi pierduta.

A munci este ceva nobil, nu meseria in sine te face superior. De aceea cred ca indiferent ce faci, sa faci cu placere sau mai bine nu fa. Indiferent cat o sa te prefaci la serviciu, clientii vor observa, in plus probabil veti face si o depresie. Nu tin la etichete, nu trag concluzii dupa prima impresie, nu cred ca banii deschid orice usi si ca te vor face fericit. Cred ca toti avem un talent, dar poate nu l-am descoperit.

Arta facuta pentru bani, devine falsa si ieftina ca si calitate. Incepi sa faci compromisuri, ca sa placa. Aceasta e parerea mea, poate gresesc ca nu acord acea importanta banilor, cand e vorba de arta.

Vorbesc de arta, pentru ca putem face orice meserie ca pe o arta. Arta de a fi consilier, arta de a fi avocat, arta de a fi vanzatoare si lista continua. Pana la urma noi, fiecare in parte, facem o schimbare, nu se vede imediat, dar e destul sa fim 100 astfel de oameni si Romania ar fi altfel. Noi ce exemple dam mai departe copiilor nostri?

Ma bucur de fiecare cititor si sper ca macar ideile gasite aici au determinat o reactie. Si a nu fi de acord, e bine, pentru ca fiecare are propriul drum si propriul set de principii. Diversitatea e sanatoasa pentru orice societate!

O saptamana frumoasa sa aveti!


cu drag, Diana Moldovan


Niciun comentariu: